Luovat terapiat

taideterapiaLUOVAT TERAPIAT

 

 

 

 

”Taide ei asetu lepäämään sille sijattuun sänkyyn; se juoksee pois heti, kun sen nimeä kutsutaan, se rakastaa nimettömyyttä. Sen parhaat hetket ovat silloin, kun se unohtaa nimensä”

Jean Dubuffet

Taide tuottaa ihmisen sisältä lähteviä kokemuksia ja tunteita luoden jotain hänelle merkityksellistä sisältöä.

Taiteen kautta ymmärrämme paremmin sekä itseämme että toisiamme. Sami Pirkkola (2007) käsittelee kolumnissaan mielenterveys, aivot ja taide luovuuden merkitystä mielenterveydelle. Hänen mukaansa luovuuden merkitys mielenterveydelle jää usein hoitosuositusten ja terveyspolitiikan ulkopuolelle,vaikkakin siitä hänen mukaansa olisi ammennettavaa nykyiselle psykiatrialle. Hän pohtii, että olisiko mahdollista, että psykiatrisilla häiriöt voivat ilmentää sellaista geneettistä variaatiota, jota on tarvittu poikkeuksellisten lahjakkuuksien synnyttämiseksi?

Omassa työssäni yksi mielenkiintoisimpia elementtejä on ollut osallistumiseni luovien terapioiden tuottamiseen. Luovat terapiat käsittää niin musiikilliset, kuvataiteelliset kuin muut ilmaisulliset keinot (teatteri ja tanssi).

Itselle lähellä sydäntä on musiikin ja siinä erityisesti laulun sekä  tanssi-ilmaisun käyttö osana potilaiden kuntoutumista. Olen huomannut, että luovilla menetelmillä  merkitystä mm. itsetuntoon sekä rohkeuden lisääntymiseen.

 

 

 

 

Advertisement