Mietteitä yrittäjyydestä 1/2018

Talvinen kuva

Nyt on kulunut puolisen vuotta siitä, kun starttasin Ilon käyntiin. Ja pakko myöntää, etten olisi koskaan uskonut, millaista vauhtia yrittäjänä on mahdollista päästä eteenpäin. Elokuu meni aika lailla käytännön järjestelyjä tehdessä ja kehittämisideoita miettiessä. Syyskuussa asiakkaita alkoi tulla enenevässä määrin ja silloin sain huokaista helpotuksesta, että löysihän ne ihmiset Kotihoito Ilon. Ja siitä lähtien asiat ovat rullanneet eteenpäin erittäin hienosti. Olin ollut Nilsiän kotihoidossa työssä edeltävän vuoden ja sitä kautta olin saanut omaa osaamista tehtyä näkyväksi. Tämä auttoi siinä, että asiakkaat halusivat käyttää palveluitani, koska tiesivät voivansa luottaa siihen, että toimin aina asiakkaani asianajajana hoitosuhteen aikana. Tuona aikana oli myös muodostunut ajatus siitä, millaista kotihoitotyön pitää olla, jotta se on kokonaisvaltaista ja laadukasta. Jo suunnitteluvaiheessa käytin paljon aikaa tuotteistamiseen. Mietin kaiken sitä kautta, että mitä itse haluaisin omille läheisilleni tarjota tai millaisia palveluita haluaisin itse käyttää. Olen myös ottanut opikseni erityisesti siinä, miten en ainakaan halua asioita hoidettavan.

Yksi merkittävämmistä asioista mitä Kotihoito Ilossa on nyt tapahtunut, että Riistaveden palvelukoti osti Kotihoito Ilon lisenssin käyttöönsä ja näin syntyi Kotihoito Ilo Kuopio. Tätä edelsi, että Riistaveden palvelukodin yrittäjät olivat samassa tapahtumassa kanssani ja tietenkin toin tilaisuudessa esiin ajatuksiani digitalisaatiosta ja sen hyödyntämisestä hoitotyössä. Nämä ajatukset olivat herättäneet heidän kiinnostuksen ja pian huomaisinkin olevani kutsuttuna heidän luokseen kertomassa digitalisaatiosta. Tuossa samaisessa tapaamisessa syntyi ajatus, että Kotihoito Ilo voisi tarjota heille valmiin paketin kotiin annettavien palveluiden toteuttamiseen. Nyt Ilo toimii jo useammalla paikkakunnalla ja se on minusta ihan mahtava asia. Yrittäjänä olemisessa on myös se hieno puoli, että asioita saa viedä eteenpäin, eikä ideoinnilla ole mitään rajaa. Kukaan ei tule sanomaan, ettei noin voi ajatella tai tehdä.

Hoitotyön kehittämisessä olisikin tärkeää, että uskallettaisiin astua turvallisesta hoitotyön laatikosta ulos ja aidosti lähdettäisiin miettimään mikä vie työtä eteenpäin. Usein myös kuuluu puhuttavan hoitotyön raskaudesta. Minä voin rehellisesti sanoa, etten ole koskaan ollut näin onnellinen työelämässä. Vaikka joskus on todella kiireisiä päiviä, niin työtä voi tehdä niin hyvin, kun on aina halunnut. Tämä tuo erityisen merkityksellisyyden tunteen työhön. Hoitotyö on liian pitkään ollut työn rutiinien ja ”näin on aina tehty hoitotyössä” -ajattelun vallassa ja tämän vuoksi työn kehittäminen on haastavaa. Esimiestyössä olisi tärkeää, että uskallettaisiin oikeasti kuunnella kentältä tulevia viestejä ja annettaisiin hoitajille aito mahdollisuus vaikuttaa työn kehittämiseen. He ovat kuitenkin kentällä tehtävän hoitotyön asiantuntijoita.

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut myös digitalisaation hyödyntämisestä hoitotyössä. Erityisesti minua on kiinnostanut, miten digitalisaatiota voidaan hyödyntää hoitotyön kehittämisessä ja tehostamisessa. Minulle se ei tarkoita, että käyntejä siirretään etäkäynneiksi ja sitä kautta säästettäisiin resursseja. En usko, että ilman hyvää ja perusteellista asiakkaan tuntemista ja hänen fyysisen tilanteen tuntemista, hyvää hoitotyötä voidaan toteuttaa. Kuitenkin digitalisaatio voi tuoda paljon hyvää hoitotyöhön. Meillä on Kotihoito Ilossa aivan mahtava mahdollisuus lähteä selvittämään, miten digitalisaatiota voidaan parhaiten hyödyntää asiakkaittemme hyväksi. Tämä tulee olemaan edelleen yksi merkittävä painopiste työtä kehitettäessä.

Ja viimeisempänä, muttei todellakaan vähäisempänä asiana on, että Kotihoito Ilossa aloitti ensimmäiset työntekijät nyt tammikuussa. Olen erityisesti toivonut työntekijöiltäni samaa intohimoista suhtautumista hoitotyöhön, mitä itsekin koen. Jokaisella heillä on upea suhtautuminen hoitotyöhön. Olen päässyt itsekin oppimaan uusia tapoja ajatella hoitotyöstä ja siitä, miten sitä voidaan kehittää vielä paremmaksi. Uskon, että yhdessä voimme luoda jotain hienoa ja toivon, että osaan olla kunnioittava ja kuunteleva työnantaja. Lisäksi minulla on ollut kunnia tutustua aivan mahtaviin yhteistyökumppaneihin, joiden kanssa uskon, että viemme ajatuksemme vielä pitkälle. Jossain väläyteltiin, että haluamme olla merkittävä toimija ja kehittäjä kotihoitotyön kentällä ja alku näyttää todella lupaavalta. Tämän jälkeen vain oma uskallus on rajana ja minusta tuntuu, ettei tässä vauhdissa ehdi edes pelätä.

 

”Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen.

Onnellisuus on avain menestymiseen.

Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti.”

— Herman Cain

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s